5+1 tipp, hogy túléld az ünnepeket extra kilók nélkül!

A karácsony már az ajtón kopogtat, vagyis már csak néhány nap van hátra a szeretet a bezabálás ünnepéig!

Annak érdekében, hogy túléld ezt az időszakot, jelentős testsúlygyarapodás nélkül, összegyűjtöttünk számodra néhány egyszerűen kivitelezhető tippet.

ünnep elhízás

1. Folytasd az edzést!

Az év végi leállásnak köszönhetően még nagyobb energiát fordíthatsz a mozgásra, edzésre. Ha nem szeretnél vagy nincs lehetőséged edzőterembe menni, akkor indítsd a napod 30-45 perc kardió edzéssel, amit otthon vagy eszköz híján a szabadban is el tudsz végezni.

2. Rágd meg a falatot!

A gyorsan elfogyasztott, nem megfelelően megrágott étel miatt nem csak az emésztési ráta romlik, de a túlevés és az elhízás kockázata is nő! Attól függetlenül, mennyit ettél az első falattól, 20 perc kell, mire a szervezeted jelzi, hogy jól laktál. Ha lassabban és alaposabban rágsz, hamarabb érzed jóllakottnak magad, így átlagosan 15%-kal kevesebb ételt és 10%-kal kevesebb kalóriát viszel be.

3. Csínján az alkohollal!

Az ünnepek alatt jellemzően megnövekszik az alkoholfogyasztás. Vigyázz, az alkoholos italok többsége roppant sok cukrot tartalmaz, illetve maga az alkohol is roppant magas kalória tartalommal bír(1 gramm, 7.9kcal). Bár sportolóként bizonyára kerülöd az alkoholos italok fogyasztását, ha év végén mégis úgy döntesz, hogy koccintasz a családoddal, a száraz bort vagy pezsgőt válaszd.

4. Tartsd magasan a fehérje beviteled!

A fehérje nem csak az izomtömeged megőrzését és fejlesztését szolgálja, de csökkenti az éhségérzetet és kevesebb is elég belőle, hogy jóllakj[1].

Ennek oka elsősorban az, hogy a proteinek csökkentik a szervezetben a ghrelin nevű étvágyhormont és növelik a YY-peptid nevű jóllakottság hormon szintjét [2;3]

Egy vizsgálatban azok a személyek, akik 15-ről 30%-ra növelték a fehérjék arányát az étrendjükben, napi 441 kalóriával ettek kevesebbet, mint korábban. [4]

Részesítsd előnyben az ünnepi vacsorákon a jó minőségű fehérjeforrásokat, mint a pulyka, a lazac vagy a marhahús, a süteményeidet pedig igény szerint turbózd fel extra fehérjeporral, mint a 100% Whey Protein Professional vagy a krémesebb íz világú Protein Delite!

5.Így tedd édessé!

Ha sütésre vagy főzésre adod a fejed az év végi ünnepek alkalmával, cukor helyett használj steviát vagy eritritet. Ezek az édesítőszerek gyakorlatilag kalóriamentesek és az inzulinszintre sincsenek negatív hatással.

Funkcionális termékeink közül, az Oatmealt vagy a Protein Puddingot is könnyedén felhasználhatod, a különféle sütemények, desszertek ízesítésére, megreformálására.

+1 Szabályozd az étvágyad a Green Coffee Complex segítségével.

A Green Coffee Complex, egy 6 hatóanyagból álló fantasztikus kombináció, amely a népszerű zöldkávé kivonaton alapszik. A zöldkávé kivonat legértékesebb hatóanyaga a klorogénsav, amely számos kedvező hatással rendelkezik.

Kutatások szerint, a klorogénsav lassítja a szénhidrátok lebontását és felszívódását a béltraktusból[5;6], illetve blokkolja a glükóz-6-foszfatáz, glükóz szabályozó enzimet[7]. A glükóz-6-foszfatáz enzim blokkolása révén, csökken a májból történő glikogén felszabadulása és a glükóz képződése a nem szénhidrát forrásokból. Ezáltal akadályozza a felesleges glükóz véráramba jutását.

A termék másik fő összetevője a króm, amely,mint esszenciális ásványi-anyag, hozzájárul a normál makrotápanyag-anyagcseréhez, és a normál vércukorszint fenntartásához.

Ennek a két hatóanyagnak a segítségével, csökkentheted az ünnepi lakomák által okozta “károkat” és moderálhatod a vércukor ingadozását, így pedig a falásrohamok jelentkezését.

Forrás:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15466943/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16469977/

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413106002713

[4] https://academic.oup.com/ajcn/article/82/1/41/4863422

[5] Narita Y, Inouye KJ. Kinetic analysis and mechanism on the inhibition of chlorogenic acid and its components against porcine pancreas alpha-amylase isozymes I and II. J Agric Food Chem. 2009;57:9218-25.

[6] Ong KW, Hsu A, Tan BK. Chlorogenic acid stimulates glucose transport in skeletal muscle via AMPK activation: a contributor to the beneficial effects of coffee on diabetes. PLoS One. 2012;7(3):e32718.

[7] Hemmerle H, Burger HJ, Below P, et al. Chlorogenic acid and synthetic chlorogenic acid derivatives: novel inhibitors of hepatic glucose-6-phosphate translocase. J Med Chem. 1997 Jan 17;40(2): 137-45.

 Kiss "DRAKO" Tamás

Kiss "DRAKO" Tamás

Táplálkozási szakember és kutató
Étrend-kiegészítő specialista

Vélemény, hozzászólás?