A leggyakrabban előforduló fehérje.

Miben különbözik elsősorban a kollagén a többi állati eredetű fehérjeforrásoktól, mint amilyen a tejsavó, a csirkemell vagy egyéb színhús?

A kollagén fehérjék a többi fehérjétől elsősorban nagyságukban és aminosav-profiljukban különböznek. Ezek a szervezetünk legnagyobb méretű fehérjéi, aminosav profiljuk pedig a többi fehérjétől abban térnek el, hogy magas glicin tartalommal rendelkeznek, ezzel szembe viszont, szinte alig tartalmaznak BCAA aminosavakat.- így nem is igazán alkalmasak a kollagén típusú fehérjék izomépítésre.

kollagén és a feszesbőr

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a kollagén ne lenne fontos, egy sportoló számára.

A kollagén ugyanis az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló fehérje – az erek, a belső szervek, a bélrendszer, a kötőszövetek és az ízületek jelentős részét is a kollagén típusú fehérjék alkotják.

A kollagént a szervezet maga is termeli, azonban a 25. életév után előállítása folyamatosan csökken, ami 50-60 éves korra a minimálisra esik vissza.

Ennek következtében a kollagén tartalmú szövetek szerkezete meggyengül, így azok veszítenek rugalmasságukból. Megjelennek az első ráncok, az erek merevebbé válhatnak, az ízületek meggyengülhetnek, stb..

Ha hasonlóképp az emberek többségéhez, te sem eszel napi rendszerességgel magas kollagén tartalmú ételféleségeket, érdemes megfontolnod a kollagén étrend-kiegészítőként történő fogyasztását az egészséged és fittséged megőrzése érdekében.

 Kiss "DRAKO" Tamás

Kiss "DRAKO" Tamás

Táplálkozási szakember és kutató
Étrend-kiegészítő specialista

Vélemény, hozzászólás?