Az inzulinérzékenység javítása.

Az inzulinérzékenység javítása.

Nem csak az számít, hogy mit és mennyit eszel a fejlődés szempontjából, hanem az is, hogy a bevitt táplálékot miként tudja a szervezeted szállítani és tárolni.

Étkezést követően a tápanyagok a bélben alap építőelemekre bomlanak és rövid időn belül a vérkeringésbe kerülnek. A tápanyagok vérből történő felvételére és sejtekbe való juttatására az inzulin ad engedélyt.

inzulin hatása

Az inzulin szervezetünk elsődleges particionálója és egyben leganabolikusabb hormonja.

Az inzulin hatásait a sejtmembrán inzulin receptoraihoz való kötődéssel fejti ki. Ezek apró kis kikötők ahol az inzulinmolekula lehorgonyoz, és ezzel a fenti irányba változtatja az adott sejt működését.

inzulin

Az inzulinérzékenység azt jelenti, hogy az inzulin mennyire képes „kikötni” és így mennyire képes befolyásolni a sejt működését. Jó inzulinérzékenységnél könnyebb az izomtömegépítés és a zsírvesztés, valamint a szervezet kevésbé hajlamos a zsír elraktározására.

Rossz inzulinérzékenység (inzulinrezisztencia) esetén nehezebben megy a zsírvesztés és az izomépítés, gyakori jelenség a farkaséhség, és a fokozott a szervezet zsírraktározása, még moderált kalória bevitel esetén is.

Az inzulinérzékenység mikéntje részben adottság, részben pedig az életmód következménye. (fokozott stressz, túledzés, kialvatlanság, drasztikus szénhidrát fogyasztás vagy éppen a túlzottan alacsony kalória bevitel) – csakhogy azokat említsük, amik általában a sportolókra jellemzők.

Az életmód- és táplálkozásbeli szokások megváltoztatása mellett számos olyan étrend-kiegészítő is rendelkezésre áll, amiknek segítségével hatékonyan fokozhatod az inzulinérzékenységed.

Az egyik ilyen legismertebb talán az alfa-lipolénsav, vagy közismertebb nevén az ALA.

Az alfa-lipolénsav csaknem az összes emberi sejtben fellelhető, amely részt vesz az energiatermelésben, és antioxidáns lévén, a szabadgyökök elleni harcban.

Az ALA állatokon és embereken végzett klinikai vizsgálatokban egyaránt csökkentette a vércukorszintet. Ez annak köszönhető, hogy inzulin-utánzó hatóanyagként viselkedik, így hatékonyan javítja az inzulin érzékenységet.[1]

Inzulin-utánzó tulajdonságából adódóan gyakran alkalmazzák az étrend-kiegészítő iparágban is, hogy javítani tudják az egyes hatóanyagok – mint a kreatin és más aminosavak – hatékonysági, hasznosulási rátáját.

Egy 24 randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatot összegző elemzés kimutatta, hogy az ALA képes csökkenteni az éhgyomri vércukorszintet, az inzulinszintet és az inzulinrezisztenciát.[2]

Szerző: Kiss „Drako” Tamás

Források:
[1]Salehi B, Berkay Yilmaz Y, Antika G, et al. Insights on te Use of a-Lipoic Acid for Therapeutic Purposes. Biomolecules. 2019 aug 9;9( pii:E356)
[2]Akbari M, Ostadmohammadi V, Lankarani KB, et al. The effects oa alpha-lipoic acid supplementation on glucose control and lipid profiles among patients with metabolis diseases: A systematic rewiev and metaanalysis of randomized controlled trials. Metabolism. 2018 oct;87:56-69.

Scitec csomag akciók.

Itt találhatod kedvenc termékeidet csomag akcióban. Vannak több hónapra elegendő pakkok, vagy célhoz összeállított stackek.

Vélemény, hozzászólás?