Nem csak az számít, hogy mit és mennyit eszel!

Nem csak az számít, hogy mit és mennyit – hanem az is, hogy mikor eszel!

A nap különböző szakaszaiban elfogyasztott, egyébként azonos mennyiségű és összetételű étkezések nem azonos hatással vannak a szervezetünkre.

Ennek hátterében az inzulin-érzékenység és annak napszakos ingadozása áll.
Az inzulinérzékenység, ahogy a neve is sejteti, a sejtek inzulinra való érzékenységét mutatja, vagyis, hogy adott mennyiségű inzulin mennyire képes a sejtek inzulin-receptorain keresztül kiváltani azt a hatást, amire hivatott, így többek között mennyire „pucolja ki” illetve mennyire juttatja a sejtekbe a véráramból a vércukrot.
Nos, ez a fajta érzékenység a nap folyamán nem állandó, ugyanis a szervezetünknek ezen a téren is érvényesül a cirkadián ritmusa!

A cirkadián ritmus a szervezet számára legfontosabb napi bioritmus, ami mint egyfajta parancsnok, számos más biológiai működés ritmusát is meghatározza. Például a testhőmérséklet, a hormontermelés, az anyagcsere aktiválás vagy épp a hangulatszabályozás.

Az inzulinérzékenység reggel és késő délután a legalacsonyabb, és délben, valamint edzés után a lehető legmagasabb! – Ha szeretnél precíz lenni és a maximumot kihozni az étrendedből, időzítsd ezen információk fényében dél körülre és edzés utánra a napi szénhidrátbeviteled jelentős részét.

Kiss "DRAKO" Tamás

Kiss "DRAKO" Tamás

Táplálkozási szakember és kutató
Étrend-kiegészítő specialista

Vélemény, hozzászólás?