- 06-23-784-203
- help@scitecwebshop.hu
- Hétfő - Péntek: 10:00 - 17:00
A félreértések elkerülése végett, jelentsük ki már cikkünk elején, hogy a következőkben nem azokról a zöldségekről lesz szó, amiket általában a teremben hallunk vagy amelyek az emberek körében terjengnek, hanem a szó szerint vett lágyszárú növényekről amelyek emberi fogyasztásra alkalmasak.
A zöldség valamilyen oknál fogva nem tartozik a közkedvelt ételek közé. Ennek okát elvileg nem nehéz megfejteni. Gyerekkorunkban a zöldség halálos ellenségnek számított. Szívesebben megismerkedtünk volna az ágy alatt rejtőző szörnnyel, csak ne kelljen megenni a tányérból a zöldséget.
Felnőtt korban talán változik erről a felfogásunk és beiktatjuk a napi étrendbe. Azonban ha nem tesszük, akkor bizony elmondhatjuk, hogy hibát követtünk el.
Miért jó a zöldség?
Ha ezt a cikket egy női magazinban olvasnád, valószínű azzal kezdődne ez a rész, hogy azt taglalnák fél oldalban, hogy mennyire sok vitamin és ásványi anyag található a zöldségekben és mennyire jó ez nekünk. Sajnos a helyzet nem ennyire fényes.
Bár a zöldségekben valóban előfordulnak, de sajnálatos módon messze nem elegendő mennyiségben. Jól tudjuk, hogy ebben a „modern” -„gyors”-„rohanó” (és még sorolhatnám a jelzőket) világban semmi sem ugyanaz ami volt, főleg nem az élelmiszerek terén.
Éppen ezért, mondhatjuk hogy a zöldségeket a vitaminokért és az ásványi anyagokért is fogyasztjuk, de jó tisztázni, hogy ezekből messze nem tudjuk bevinni a megfelelő értéket.
Magyarul: vitamin kiegészítésnek jók a zöldségek, de a multivitamin szedése emellett is erősen ajánlott.
A régi idők táplálkozási szokásairól találsz egy cikket itt.
Amit szintén előszeretettel hangoztatnak, az a zöldségekben lévő rost. A zöldségek rosttartalma valóban magas, ami segít a helyes anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában.
Továbbá a hüvelyesekben, (és egyes gyümölcsökben), illetve zöldségekben található oldható rostok csökkentik a koleszterinszintet, így megvédenek a szívbetegségektől. A legtöbb zöldségféle fehérjében szegény, kivétel a borsó, a bab és a földimogyoró, melyek 4-6%-ot tartalmaznak.
Bennük a B12- és a D-vitamin kivételével az összes vitamin előfordul. Az egyes zöldségfélékben nagy mennyiségben jelen levő karotin szervezetünkben A-vitaminná alakul.
Megemlíthetjük még, hogy a zöldségek segítenek úgy a zsírégetésben mint az izomtömeg-növelésben. Alacsony kalóriatartalmúak, szénhidrát tartalmuk relatív magas, nagyban segítik az emésztést (metabolizmust) és antioxidánsokban is gazdagok, így segítenek az izmok regenerálódásában és az immunrendszer erősségének megőrzésében is.
Hogyan a legjobb fogyasztani?
Nem játszunk, tényeket közlünk. A Wikipédia szerint: „Fogyaszthatók nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt, így sokféle elkészítési módot kínálnak.
Tartósítással, akár konzerválva, akár szárítva, akár mélyhűtve, fogyasztási idejük meghosszabbítható. A zöldségfélék szárazanyag tartalma 5-25%-között ingadozik, melynek túlnyomó többsége szénhidrát. Ásványianyag-tartalmuk 1% körül van.”
Szép megfogalmazás, és a tartalom is helytálló. Annyit adnék még hozzá, hogy testépítő szempontból is, a nap bármelyik részében fogyaszthatóak. Azonban felmerül a kérdés, hogy hogyan ajánlott fogyasztani, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőlük.
A legkézenfekvőbb megoldás az, ha nyersen esszük. Így minden vitamin, ásványianyag 100%-osan megmarad. A főzés nem ajánlatos, a zöldség főzve mindössze ízesítésnek felelhet meg. A párolás ismét más kategória… ez ajánlott, mivel a tápanyagok nagy része így megmarad a zöldségben.
Összefoglalva
Szüleinknek igaza volt. A zöldségek fontosak. Egy kiegyensúlyozott étrend mindenképp igényeli a zöldségek jelenlétét. Nem csak izomtömeg növelésben illetve fogyásban segíthet, de általánosan jó hatással van a szervezetünkre.
Nem is beszélve arról, hogy lehetnek jóízűek, gusztusosan el lehet készíteni őket, tehát jól is néznek ki. Ráadásul megkönnyítik a testépítők számára az étkezést, mivel zöldség körítéssel elég jól „csúszik” a kaja (főleg a tömegnövelés alatt).
Néhány zöldség, a teljesség igénye nélkül:
Brokkoli
Testépítőknél gyakran láthatunk csirke rizs mellett brokkolit. Főleg C-vitamin, folsav, és béta-karotin forrás, fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. A brokkolit sokféleképpen használhatjuk és mélyhűtésre is alkalmas. Kukta fazékban készítve megóvhatjuk a bennlévő vitaminokat. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.
Paradicsom
A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni.
A vitaminok közül a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük a A-, B1-, B2-, és 1.6 mg karotin jelentős. Használhatjuk nyersen, gyümölcsként, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak.
Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkoloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek. Hámozva, a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.
Sárgarépa
A nálunk termesztett fajták 7 mg karotint, de szénhidrát, B-vitamin, és kevesebb C-vitamint is tartalmaz. Nyersen fogyasztva, főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. A rövid tenyészidejű fajták, friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták, vermelve, homokba rakva – jól tárolhatók.
Spenót
Egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényünknek, könnyen emészthető, nagy a tápértéke, és nagyón jó vitamin forrás, ezért bébiételként, vagy betegek feljavító diétás étrendjéből sem hiányozhat.
Nagyon jelentős a C-vitamin (60 mg), és vastartalma is, de sok B2-vitamint, meszet, és zöldség növényeink közül a legtöbb foszfort tartalmazza. Egész évben fogyasztjuk, nyáron friss szedésű, télen fagyasztva, vagy konzervként áll rendelkezésünkre.
Zöldborsó
A vitaminok közül B1, B2, és C-vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz, de nem csak vitaminokban gazdag, hanem fehérje értéke és szénhidrát tartalma is jelentős. Kalória értéke megközelíti a burgonyáét.
Az egészséges, friss borsó hüvely, a belső rétegének eltávolítása után ehető, a borsólevesben is nagyon jól használhatjuk. Használhatjuk főzelék, párolva saláták és rizses ételekhez is. Mélyhűtésre és konzerválásra is kiváló.
- Scitecwebshop.hu
- Nincs hozzászólás