- 06-23-784-203
- help@scitecwebshop.hu
- Hétfő - Péntek: 10:00 - 17:00
A glikémiás index, röviden GI igen fontos tényező a testépítők számára. Ez a mérőszám a szénhidrátok felszívódási sebességét jelöli.
Minél kisebb egy étel GI-je, annál lassabban szívódik fel a benne lévő szénhidrát, és annál kisebb mértékben juttat glükózt a véráramba, így a szervezetnek annál kevesebb inzulint kell termelnie, hogy a glükózt eljuttassa a sejtekhez.

A magas GI-jü ételek egyszerre nagy mennyiségű glükózt juttatnak a véráramba, ami magas inzulin reakciót vált ki, ezáltal hírtelen megemelkedik a vércukor szint, amit egy hírtelen vércukoresés követ, és ez által éhségérzet keletkezik.
Ezt a jelenséget hosszú távon a szervezet zsír raktározásával kompenzálja, mivel az inzulin mennyisége összefügg az elraktározott zsír mennyiségével, tehát a magas GI-jü ételek huzamosabb fogyasztása elhízáshoz, ér- és szívrendszeri betegségekhez vezetnek, illetve magas vérnyomás, és magas koleszterin szintet idéznek elő, ami koránt sem egészséges.
A magas GI mellett az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége is befolyásolja az inzulintermelést, szóval mindenből azért csak módjával, még az alacsony GI-jü szénhidrátokból is.
Ám a testépítésben van olyan időpont, amikor magas GI-jü ételek, szénhidrátok fogyasztása ajánlott, sőt talán szükséges is. Ez az edzés utáni időpont, mivel ilyenkor a szervezetnek gyorsan vissza kell tölteni a glikogén raktárakat, és ilyenkor szükséges gyors és magas glükóz szint a véráramban.
Ez az időpont az egyetlen, amikor a szervezet nem zsírként raktározza a gyors szénhidrátokat, hanem egy az egyben a sejtekbe szállítja, és ott használja fel. Edzés utáni turmixban tehát mehet nyugodtan 30-40g szőlőcukor, vagy Vitargo.
Az alábbi táblázatban néhány étel GI-je található, sok féle GI táblázat van, és sokban eltérőek az adatok, de ez a táblázat nagyjából behatárolja, hogy néhány étel melyik kategóriában van.
Ügyeljünk, hogy a szénhidrát bevitelünk nagy része az alacsony, illetve közepes sávba essen, hogy minél kevesebb zsír lerakódása mellett tudjunk izmot felpakolni. A magas kategóriából a puffasztott rizs, és a fehér rizs, amit igazából fogyaszthatunk mi.
Alacsony GI (0-55) | Közepes GI (55-69) | Magas GI (70-100) |
Zöld zöldségek | Hajában fõtt krumpli | Krumlipüré |
Paradicsom | Kukorica | Kukoricapehely |
Földi mogyoró | Fehér répa | Pattogatott kukorica |
Fokhagyma | Zöldbab | Sütemények |
Hagyma | Tök | Palacsinta |
Répa | Cékla | Karórépa |
Cseresznye | Mango | Pasztinák |
Sárgabarack | Sárgadinnye | Görögdinnye |
Alma Befõttek | Gyümölcslevek | Szörpök |
Körte | Ananász | Alkohol |
Grapefruit | Szárított gyümölcsök | Érett banán |
Narancs | Banán | Nokedli |
Kiwi | Magvas kenyerek | Aszalt szilva |
Zöld szõlõ | Füge | Datolya |
Szárított sárgabarack | Mazsola | Édesített tejtermékek |
Zsírszegény tej | Fagyi | Zsömle, Kifli |
Yoghurt | Kakaó | Édesített kekszek |
Árpa | Rozskenyér | Puffasztott rizs |
Teljesörlésû tésztafélék | Pizza | |
Teljesörlésû kenyér | Pitta kenyér | Fehér kenyér |
Zabpehely | Müzli (édesítetlen) | Müzli |
Bab | Gríz | Sült krumpli |
Lencse | Kuszkusz | Rizsfelfujt |
Csicseriborsó | Háztartási keksz | Ropi |
Almalé | Ananászlé | Coca cola |
Vadrizs | Basmati rizs | Fehér rizs |
Keserû csoki | Lekvár | Normál csoki |
Gyümölcscukor | Méz | Cukor |
A táblázatokban a 100-as érték a glükóz, azaz szõlõcukor GI-je, a 0 pedig a szénhidrátot nem tartalmazó ételeké.
- Scitecwebshop.hu
- Nincs hozzászólás