A marhahús és a marhafehérje

A táplálkozás alapköve a testépítő napi rutinjának. Ez gyakran a „csirke-rizs” főmenüből áll, ritkán hallhatunk más ennyire elfogadott kombinációról, amely szénhidrátban és fehérjében egyaránt gazdag.

Ha mégis ilyennel találkoznánk az a rizs vagy a teljes kiőrlésű tésztafélék, bizonyos halakkal na és persze a marhahússal kombinálva.

A marhahús az a fehérjeforrás, amely igen értékes, és relatív keveset beszélünk róla. Valószínűleg egyik oka ennek anyagi indíttatású, ugyanis a marha/borjúhús nem tartozik a legolcsóbb húsok közé. Viszont ennek bizony nyomós oka van.

Bár a különböző marhahús félék általában relatív magas zsírtartalmúak, a fehérhúsokhoz viszonyítva, számításba kell vennünk azt is, hogy ezek a húsok nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint remek esszenciális aminosav források is egyben.

A marhahúst nem csak a hamburgerben kell elképzelni, mert vannak sokkal egészségesebb felhasználási módjai is. 

Említett húsfélékből is érdemes inkább a sovány marhahúsokat előnyben részesíteni, és a normál étkezésben, valamint a tömegnövelő időszakban egyaránt ajánlott. Zsírégető diétában azonban inkább a fehérhúsok domináljanak.

Testépítő szempontból azt valljuk, és valószínűleg egy hentes is hevesen bólogatna, arra a kijelentésre, hogy a marhahús egyik legminőségibb része a bélszín. Rengeteg elkészítési módja létezik, és nagyon ízletes ételkombinációkat készíthetünk vele.

Igazi ízkavalkádot érhetünk el, ha megfelelően készítjük el, és ráadásul még a testépítő étrend szabályait is betarthatjuk fogyasztása közben.

A marhahús mellett szól még az is, hogy egyik legjobb természetes forrása a kreatinnak, amelynek már mindenki ismeri pozitív hatásait, az izomépítésre, valamint a teljesítmény és erőnövekedésre. 

Szintén természetes forrása a CLA zsírsavnak, amely a zsírmentes izomzat és a testzsír-csökkentő hatásáról ismert. 

A fő elem, amely számos testépítőt segített már hozzá a minőségi izomtömeghez, az a marha fehérjetartalma. 100 gramm sovány marhahúsban, kb. 21 gramm fehérje található, és ehhez relatív (tömegnövelő időszakban) elhanyagolható mennyiségű, kb. 5 gramm zsír párosul. Emellett gazdag K-vitaminban, cinkben, vasban és B-vitaminokban is.

Összességében a sovány marhahús remek választás akkor, ha unod a csirke-rizs kombinációt, tömegnövelési időszakban vagy és vágysz valami laktatóra, különlegesre és finomra.

Ezek mellett bőven el leszel látva azzal a fehérjemennyiséggel, amellyel a csirke szolgál, továbbá a kreatinszintedet is megdobhatod kicsit, így csak ajánlani lehet!

Marhafehérje a táplálékkiegészítőkben, azaz SCITEC NUTRITION: 100% BEEF

Rohanó életmódunkban sajnos nem mindig adatik lehetőségünk arra, hogy nyugodt körülmények között, ráérősen finom steak-et készítsünk, és tegyünk az asztalra.

Azonban a Scitec Nutrition megoldotta, hogy ennek ellenére, kiélvezzük a marhahúsban található tápanyagok előnyeit, így létrehozta a „100% Beef Isolate/Concentrate” hidrolizált marhafehérjéből készült protein termékét (egyaránt izolátum és koncentrátum formában is kapható).

Ahogyan azt neve is mutatja, 100%-osan, friss marhahúsból előállított termékről van szó, amely „enzimatikusan hidrolizált” (gyakorlatilag előemésztett) marhahúsfehérje, ami azt jelenti, hogy emésztése és felszívódása gyors.

Remek választás lehet tehát edzés utáni turmixnak is, valamint a nap többi részében is eshet erre a fehérjére a választásunk. T

ermészetesen a Scitec nevéhez hűen egy teljes értékű fehérjét dobott a piacra ezzel a termékkel, hiszen minden esszenciális aminosavat megtalálunk benne, beleértve azt a kilencet (hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin), amit a szervezet nem tud előállítani.

Remek alternatívája lehet ez a termék a tejfehérjének, és a szójafehérjének (melynek íze is hagy maga után kívánnivalót).

Hátránya az, hogy természetesen nem fogunk a marhahús ízével találkozni a turmix iszogatása közben, ami jobban belegondolva nem is hátrány, de azért mégsem egy jóízű steaket ropogtatunk.

A szilárd marha ízvilágát nem helyettesítve, de kompenzálásképp a Scitec mandulás csoki, karamell vanília és málnakrém ízesítéssel kecsegtet, garantálva hogy ellentétben más marhafehérjékkel, ennek ízében nem fogunk csalódni.

Egyértelmű előnye viszont a terméknek, hogy a szilárd marhahússal ellentétben, ezt zsírégető étrenddel párosítva is nyugodtan fogyaszthatjuk, tekintve, hogy zsír és koleszterintartalma csökkentve lett. 

Egy adag fogyasztása 250 ml vízben feloldva ajánlott, leginkább edzés után. Lehetőleg shakerrel jól felrázva, vagy turmixgéppel összeturmixolva.

 

Főbb összetevői (1 adagban- 30 gramm)

Kalória: 114 kcal

Zsír: 1.4 g

Koleszterin: 3 mg

Kálium: 80mg

Szénhidrát: 6.2 g (cukor: 2.1 g)

Fehérje: (19 g)