A táplálkozás alapszabályai
A bökkenő ott van, hogy egy adott táplálékot nem csak a zsírszegény mivoltán nyilvánítunk egészségesnek. Ez egy kicsit komplexebb folyamat, amellyel Lajos bácsinak nincs ideje és nem is akar foglalkozni. Nem csak ő van így vele, hanem az átlagfogyasztó is ezt a mentalitást követi.

A sportolók és testépítők egyik nagy előnye, hogy tudják mit és miért esznek. Ezáltal ismerik a sporttáplálkozás alapjait, és ez az eszköz az, ami döntő faktor céljuk elérésében. Ez a nagy titok. Nem a különböző diéták, amelyek nyilvánvalóan NEM vagy csak ideiglenesen működnek.
Az átlagember is a táplálkozáson keresztül érheti el a célját. A hírhedt titok az, hogy tanulni kell. Mégpedig meg kell tanulni enni. Nagyon egyszerűnek tűnik, mégis a népesség 80-90%-a teljes sötétségben él azt illetően, hogy amit elfogyaszt az jó-e vagy rossz. Lehetnek róla elképzelései, amelyek általában helytelenek.
Sajnálatos módon sem az iskolában, sem az egészségügyben nem tanítják meg ezt az elképesztően fontos dolgot. Hogy mit, miért és hogyan együnk, ahhoz, hogy teljesítményünk jó legyen, kondíciónk, közérzetünk javuljon, és csökkenjen az esélye a szív és érrendszeri megbetegedéseknek.

Ez a cikk egy nagyon apró részét fogja felvázolni a lényegnek, de aki valóban akar tenniannak érdekében, hogy elérje céljait legyen az alakformálás, egészségesebb életmód, zsírégetés, izomtömegnövelés, olvasson rengeteget a témában.
Egy remek példa Anita Bean: Modern Sporttáplálkozás című könyve.
A cím ne tévesszen meg senkit, ugyanúgy az átlagnak is leírja benne a fontos dolgokat tudományos szempontból és közérthetően is.
De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, felvázolunk pár pontot, amit már most érdemes elkezdeni, ha meg akarjuk változtatni életmódunkat és el akarjuk érni azt, hogy ne okozzon gondot megmászni pár emeletet a panelban, hogy sokkal jobban érezzük magunkat, és hogy energiánk újra a magasban legyen.
Az elsőt már el is magyaráztuk:
Nagyszerű szakkönyvek vannak angolul és németül, olyan híres dietetikusok és/vagy sportolók tollából, akik tapasztalták és tesztelték a leírt eredményeket. El kell temetni az agyunk mélyére vagy lehetőleg el kell felejtenünk a kamu kutatások tömkelegét a „nőklapjából”, amely mindig könnyű megoldásokkal szolgál, csak azért hogy felkeltse az érdeklődését Lajos bácsi feleségének, és megvegye a lapot.
Ne vásároljunk különböző édességeket, fagylaltot, chipseket, egészségtelen, úgynevezett „szemét kaja” nem szabad otthon legyen, mert a kísértés nagy, még a legerősebbeknél is. Ezt az esetet megelőzve, amikor elhatároztuk magunkat, csináljunk egy nagytakarítást ez ügyben.
És ha kicsit is ismerjük a táplálkozás alapjait, akkor tudjuk, hogy az egyszerű cukor rakódik le a leghamarabb zsír formájában és emeli meg nyomatékosan és gyorsan a vércukor szintet. Így tehát egészségesnek néz ki első ránézésre, mégis csalóka.
Sajnos az élelmiszeripar erre alapoz, nagyon könnyű dolga van a gyártóknak és számos módszerük van arra, hogy megtévesszék még a tapasztaltabb tudatosabb vásárolókat is.
Próbáljuk mindig a termék hátán/oldalán lévő tápanyagtáblázatból informálódni, itt egy kis segítség ezek megértéséhez:
Magas szénhidráttartalom | Magas zsírtartalom | Magas fehérjetartalom |
Abban az esetben jó, ha összetett szénhidrát, és nem egyszerű cukor. Pl. teljes kiőrlésű termékek esetében | Abban az esetbe jó, ha telítetlen zsírról beszélünk: ilyene a lenmagolaj,különböző olajos magvak,olívaolaj, kókuszzsír stb. | Gyakorlatilag minden esetbe jó. A fehérjében gazdag termékeket ajánlatos fogyasztani.
|
Abban az esetben rossz, ha nagy része egyszerű cukor. Pl. üdítőkben, édességekben, fehér lisztben/kenyérben találhatóak, és a legtöbb „átlag” élelmiszerben. | Abban az esetben rossz,ha telített zsírok vannak a termékben: ilyenek a disznózsír, tehát a sertéshúsok, a magas zsírtartalommal rendelkező egyéb húsok. | *Abban az esetben, ha a fehérjetartalom magas, viszont ezzel egyidejűleg a telített zsír is nagyon magas értéket vesz fel, akkor már nem a legjobb választás. |
*Az egyszerű szénhidrát bizonyos fajtáira csak intenzív edzés után van szükség. |

- Scitecwebshop.hu
- 2020-10-27
- 09:34
- Nincs hozzászólás