A táplálkozás alapszabályai

Tudjuk, hogy a helyes táplálkozás nagy teret hódít manapság, minden cég és gyártó  valamilyen eszközzel próbálja bebizonyítani, hogy az ő termékük egészséges. Hogy miért? 
 
Azért mert erre van igény. Ha Lajos bácsi azt látja a terméken, hogy zsírszegény, akkor eszébe jut az orvos vészjósló monológja a koleszterinszintjét illetően, és megveszi, hogy egészségesen étkezzen.  

A bökkenő ott van, hogy egy adott táplálékot nem csak a zsírszegény mivoltán nyilvánítunk egészségesnek. Ez egy kicsit komplexebb folyamat, amellyel Lajos bácsinak nincs ideje és nem is akar foglalkozni. Nem csak ő van így vele, hanem az átlagfogyasztó is ezt a mentalitást követi. 

A sportolók és testépítők egyik nagy előnye, hogy tudják mit és miért esznek. Ezáltal ismerik a sporttáplálkozás alapjait, és ez az eszköz az, ami döntő faktor céljuk elérésében. Ez a nagy titok. Nem a különböző diéták, amelyek nyilvánvalóan NEM vagy csak ideiglenesen működnek.

Az átlagember is a táplálkozáson keresztül érheti el a célját. A hírhedt titok az, hogy tanulni kell. Mégpedig  meg kell tanulni enni. Nagyon egyszerűnek tűnik, mégis a népesség 80-90%-a teljes sötétségben él azt illetően, hogy amit elfogyaszt az jó-e vagy rossz. Lehetnek róla elképzelései, amelyek általában helytelenek. 

Sajnálatos módon sem az iskolában, sem az egészségügyben nem tanítják  meg ezt az elképesztően fontos dolgot. Hogy mit, miért és hogyan együnk, ahhoz, hogy teljesítményünk jó legyen, kondíciónk, közérzetünk javuljon, és csökkenjen az esélye a szív és érrendszeri megbetegedéseknek. 

Ez a cikk egy nagyon apró részét fogja felvázolni a lényegnek, de aki valóban akar tenniannak érdekében, hogy elérje céljait legyen az alakformálás, egészségesebb életmód, zsírégetés, izomtömegnövelés, olvasson rengeteget a témában.  
Egy remek példa Anita Bean: Modern Sporttáplálkozás  című könyve.

A cím ne tévesszen meg senkit, ugyanúgy az átlagnak is leírja benne a fontos dolgokat tudományos szempontból és közérthetően is. 

De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, felvázolunk pár pontot, amit már most érdemes elkezdeni, ha meg akarjuk változtatni életmódunkat és el akarjuk érni azt, hogy ne okozzon gondot megmászni pár emeletet a panelban, hogy sokkal jobban érezzük magunkat, és hogy energiánk újra a magasban legyen.

Az elsőt már el is magyaráztuk:

1. Tanulj meg helyesen táplálkozni, hiteles forrásokból
 
Sporttáplálkozással foglalkozó könyvek, sportolók, dietetikusok által kiadott műveket érdemes tanulmányozni, hogy megtudjuk az igazságot. Nem szabad a médiaszennyel foglalkozni és főleg nem ajánlott mindent elhinni. Nagyobb előnye van annak, aki jól ismer egy idegen nyelvet, például angol vagy német.

Nagyszerű szakkönyvek vannak angolul és németül, olyan híres dietetikusok és/vagy sportolók tollából, akik tapasztalták és tesztelték a leírt eredményeket. El kell temetni az agyunk mélyére vagy lehetőleg el kell felejtenünk a kamu kutatások tömkelegét a „nőklapjából”, amely mindig könnyű megoldásokkal szolgál, csak azért hogy felkeltse az érdeklődését Lajos bácsi feleségének, és megvegye a lapot.  
 
2. Nagytakarítás
 
Nem, nem kell elővenni a porszívót. A hűtőszekrényre célzok. Ki kell ürítenünk minden olyan dolgot a hűtőből és a kamrából, amelyek gátolhatják a fejlődésünket. Maradjanak csak olyan ételek, amelyek valamilyen formában elősegítik a célunk elérését.

Ne vásároljunk különböző édességeket, fagylaltot, chipseket, egészségtelen, úgynevezett „szemét kaja” nem szabad otthon legyen, mert a kísértés nagy, még a legerősebbeknél is. Ezt az esetet megelőzve, amikor elhatároztuk magunkat, csináljunk egy nagytakarítást ez ügyben.
 
3. Ne a reklámdumát olvassuk el a terméken, hanem a valódi információt 
 
Attól, mert egy terméken, pl. egy joghurton azt írja, hogy 0% zsírtartalom, nem biztos, hogy nekünk megfelel. Ha nincs zsírtartalma, (ami alapból kamu, mert zsírtartama biztosan van, csak nagyon alacsony, de ez nem is lényeges) van szénhidráttartalma, és hamar kiderül a hátul lévő tápanyagtáblázatból, hogy ennek nagy része bizony sima cukor.

És ha kicsit is ismerjük a táplálkozás alapjait, akkor tudjuk, hogy az egyszerű cukor rakódik le a leghamarabb zsír formájában és emeli meg nyomatékosan és gyorsan a vércukor szintet. Így tehát egészségesnek néz ki első ránézésre, mégis csalóka.

Sajnos az élelmiszeripar erre alapoz, nagyon könnyű dolga van a gyártóknak és számos módszerük van arra, hogy megtévesszék még a tapasztaltabb tudatosabb vásárolókat is. 

Próbáljuk mindig a termék hátán/oldalán lévő tápanyagtáblázatból informálódni, itt egy kis segítség ezek megértéséhez:
 
Magas szénhidráttartalom
Magas zsírtartalomMagas fehérjetartalom
Abban az esetben jó, ha összetett szénhidrát, és nem egyszerű cukor. Pl. teljes kiőrlésű termékek esetében

 Abban az esetbe jó, ha telítetlen zsírról beszélünk: ilyene a lenmagolaj,különböző olajos magvak,olívaolaj, kókuszzsír stb.

Gyakorlatilag minden esetbe jó. A fehérjében gazdag termékeket ajánlatos fogyasztani.

 

Abban az esetben rossz, ha nagy része egyszerű cukor. Pl. üdítőkben, édességekben, fehér lisztben/kenyérben találhatóak, és a legtöbb „átlag” élelmiszerben.
Abban az esetben rossz,ha telített zsírok vannak a termékben: ilyenek a disznózsír, tehát a sertéshúsok, a magas zsírtartalommal rendelkező egyéb húsok.
*Abban az esetben, ha a  fehérjetartalom magas, viszont ezzel egyidejűleg a telített zsír is nagyon magas értéket vesz fel, akkor már nem a legjobb választás.
*Az egyszerű szénhidrát bizonyos fajtáira csak intenzív edzés után van szükség.
  
 
 
Összegzés:
A táplálkozás egy olyan folyamat, amely meghatározó  szerepet tölt be életünkben. Valóságos szertartás, amelyet sokan csak „kötelező kajálásnak” tulajdonítanak, nem is tudatosítva azt, hogy az étel, amit elfogyasztunk, a mi szervezetünk részét fogja képezni.
 
Az étkezés során bejuttatott tápanyagok minőségétől/mennyiségétől függ, hogy az izmainkat milyen terhelésnek tehetjük ki, hogy milyen hamar fáradunk el, hogy mennyire vagyunk immunisak a betegségekre és hosszasan lehetne még ezt sorolni.
 
Az üzletben kapható élelmiszerek töredéke az, amely valóban hasznos, egészséges és fontos. A többi sajnos szemét. Bárki aki kicsit is belemerül a táplálkozás rejtelmeibe, meg fogja 
 
Nincs itt szó összeesküvés elméletről, mindössze annyi az egész, hogy az emberek szeretik az  édeset, a finomat, a zsírosat és szaftosat. Minél többet akarnak belőle, a gyártók egyetlen érdeke pedig nem más, mint, hogy kiszolgálják a vevő minden vágyát, és hogy eladják a termékeket.
 
Ha ennek az ára, hogy a fagyira az a felirat kerüljön, az ember lelkiismeretének megóvása céljából, hogy „zsírszegény”, akkor a gyártó ezt szívesen megteszi.