A tej… jó vagy rossz?

A tejről a testépítésben, és talán általánosan a táplálkozásközpontú sportoknál, különböző és nagyon megosztott vélemények léteznek. A következő cikkekben két eltérő véleményt olvashatunk. Mindkét forrás megbízhatónak tekinthető, de mégis különböző nézőponton állnak.

Mi szeretnénk függetlenek maradni a témában, a döntés most az olvasók kezében van.

Első cikk:

Nem hiszem, hogy az autószerelőnél bárki is megkérdezi, miért kell olaj a motorba. Ugyanigy nem hinném hogy meg kell kérdezni, miért nem jó a tej, a parizer és a mekdonáldsz!Megtévesztő lehet persze hogy a tápkieg gyártók ráirják a proteines dobozra hogy „tejjel vagy vízzel” – a hülyéknek írják oda, ez van!

A gyártót nem fogja érdekelni, mivel isszák meg a termékét. Azok a „komoly” sportolók akik csak tejjel bírják, nyilván elég sokan vannak ahhoz, hogy be kelljen őket etetni valami hülyeséggel!Te döntesz, hogy sportoló vagy, vagy nyammogni akarsz a turmixodon mint egy kislány!

Kezdjük az első okos érvvel: a tejsavó protein is tejből van akkor miért nem jó a tej?

Azért, mert a tejsavó protein tejsavóból van, nem tejből. A protein gyártás nem úgy működik hogy befarolnak a tehenek a proteingyárba – behajtja őket a Béla egy nagy bottal meg pulikutyával és ott nagy fejés kezdődik – hanem a gyárak már eleve kész tejsavó alapanyagot vásárolnak.

A tejsavó a tejfeldolgozás során maradt melléktermék, aminek igen hasznos tulajdonságai vannak. A mi szempontunkból úgy kell felfogni, hogy a tejsavóprotein tejből készült, de a gyártás során megszabadult a tej rossz tulajdonságaitól.

A tej egy állat tejéből készül, nem alkalmas ember táplálására! Az ember csecsemőkorban iszik tejet, amikor nincsenek fogai és emésztő rendszere nem képes még szilárd táplálékot feldogozni. Ekkor olyan enzimek működnek amelyek az emberi anyatejet fel tudják dolgozni.

Később ezen enzimek működése megszűnik, ez okozza pl. sokaknál a laktóz érzékenységet, a hasmenést, amit a tej vált ki. Tej a csecsemők tápláléka, nem a felnőtt embereké!

Népegészségügyi okból a tejet régóta kívánatosnak tartják, ugyanis élelmiszerhiány idején ez volt az egyetlen könnyen és olcsón elérhető vitamin és ásványi anyag forrás.

Ma azonban a minőség romlása (műtrágyázás, környezetszennyezés okán) és az ipari feldolgozás a tej minőségét teljesen lerontotta, bár még eredeti állapotában sem igen lenne alkalmas. Ezt persze nem fogja reklámozni a tejipar és manapság is sokaknak jobb tápanyagforrás, mint a semmi!

 

Második cikk:

A következő cikk egy nem kevésbé hiteles és megbízható forrásból származik, név szerint a MUSCULAR DEVELOPEMENT magazinból:

„Az atléták egy vagyont költenek protein-kiegészítőkre és folyadékpótló italokra, hogy javítsák a regenerációt és építsék izmaikat. Miért költenél ennyi pénzt sport étrendkiegészítő termékekre, mikor ugyanezt a hatást tejjel is elérheted?

Brian Row a kanadai Brock egyetemről a kapcsolódó szakirodalmat áttekintve arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony zsírtartalmú tej elősegíti a súlyzós és állóképességi edzést követően a vázizomzat regenerációját stimulálja a fehérjeszintézist és javítja a terhelés során sérült szövetek gyógyulását.

Harminc éve a tudósok úgy gondolták, a víz a legjobb folyadékpótló, míg ez nagyjából ma is helyt áll, addig a sport italok bizonyos helyzetekben kétségtelenül jobbak, mivel vizet, energiát és elektrolitokat is biztosítanak a szervezet számára.

A tej még ezeknél is jobb lehet, mivel támogatja a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartását és fehérjeforrást is biztosít, ami elősegítheti az edzés utáni szövetadaptációt és a helyreállító folyamatokat. Egyre több olyan kutatási eredmény születik, amely szerint a sovány tej természetes és hatásos edzés utáni ital…”

(Journal International Society of Sports Nutrition, 5:15 online journal 2008)”