- 06-23-784-203
- help@scitecwebshop.hu
- Hétfő - Péntek: 10:00 - 17:00
A zsírok amolyan mostoha gyermekek a táplálkozásban. Mindenki rossz szemmel néz rájuk, „jaj, ezek a szörnyű zsírok, elhízunk tőlük”, és minden zsírt ki kell zárni az étkezésből.
Na ez egy elég nagy tévhit, ugyanis a jó zsírok ugyan olyan fontosak a mindennapi táplálkozásban, mint a fehérje, szénhidrát, a rostok. Ebben a cikkben egy kis tényfeltárás következik a zsírokról.
A zsíroknak 2 nagyobb fajtája van, a telített zsírsavak és a telítetlen zsírsavak. A telített zsírsavak azok, amelyek rosszak a szervezet számára, ezek okozzák a magas koleszterint és az elhízást. Tehát a zsírok, amiket kerülni kell.
Az ilyen rossz zsírok általában úgy ismerhetőek fel, hogy szobahőmérsékleten szilárdak, mint a vaj, a margarin, a zsír amiből a zsíros kenyeret csinálod, bár remélem aki ezt olvassa, nem eszik zsíros kenyeret.
Vannak még a transz-zsírsavak, amelyek az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek, ezek általában mesterséges zsírok. Ezek a zsírok is felelősek a elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, és a magas koleszterin miatt.
Az úgynevezett „jó zsírok” a telítetlen zsírsavak, ezeknek is 2 fajtája van, az egyszeresen telítetlen, és a többszörösen telítetlen. Ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezzük, mert a szervezet nem képes előállítani őket, és csak táplálékkal tudjuk bevinni a szervezetbe.
Ezek a zsírok jótékony hatással vannak a szervezetre, a testbe jutva elindítják bizonyos hormonok termelését, segítenek a zsíranyagcserében, ezáltal diétában kiemelten fontosak, és szerepet játszanak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer működésében.
A legnépszerűbb az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak. Ezeket halolajból, lenmagolajból, olajos magvakból, mind dió, mogyoró tudjuk fedezni. A másik lehetőség a táplálék-kiegészítőkből való bevitelük.
A napi ajánlott mennyiség nincs konkrétan megszabva, 10-20 g napi zsírbevitel egy irányszám. Vannak kutatók, akik a napi kalória bevitel alapján 10-20%-os bevitelt ajánlanak, de ez bonyolultabb, a grammos meghatározás egyszerűbb.
Néhány ismertebb telítetlen zsírsav | |
Alfa linolénsav – ALA | Omega-3-hoz tartoznak |
Dokozahexaénsav – DHA | |
Eikozapentaénsav – EPA | |
Linolsav | Omega-6-hoz tartoznak |
Arachidonsav – AA |
- Scitecwebshop.hu
- Nincs hozzászólás