Az úgynevezett “jó zsírok” a telítetlen zsírsavak, ezeknek is 2 fajtája van, az egyszeresen telítetlen, és a többszörösen telítetlen. Ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezzük, mert a szervezet nem képes előállítani őket, és csak táplálékkal tudjuk bevinni a szervezetbe.
Ezek a zsírok jótékony hatással vannak a szervezetre, a testbe jutva elindítják bizonyos hormonok termelését, segítenek a zsíranyagcserében, ezáltal diétában kiemelten fontosak, és szerepet játszanak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer működésében.
A legnépszerűbb az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak. Ezeket halolajból, lenmagolajból, olajos magvakból, mind dió, mogyoró tudjuk fedezni. A másik lehetőség a táplálék-kiegészítőkből való bevitelük.
A napi ajánlott mennyiség nincs konkrétan megszabva, 10-20 g napi zsírbevitel egy irányszám. Vannak kutatók, akik a napi kalória bevitel alapján 10-20%-os bevitelt ajánlanak, de ez bonyolultabb, a grammos meghatározás egyszerűbb.
Néhány ismertebb telítetlen zsírsav |
Alfa linolénsav – ALA | Omega-3-hoz tartoznak |
Dokozahexaénsav – DHA |
Eikozapentaénsav – EPA |
Linolsav | Omega-6-hoz tartoznak |
Arachidonsav – AA |