- 06-23-784-203
- help@scitecwebshop.hu
- Hétfő - Péntek: 10:00 - 17:00
Észrevehettük, hogy az utóbbi években a szupermarketekben egyre gyakrabban előforduló termék a natúr zabpehely.
Ez részben annak tudható be, hogy ’97 környékén az FDA (Foods and Drug Administriation) úgymond csinált neki egy kis „reklámot”, feltüntetve a termék címkéjén a zab előnyeit, például hogy segíthet megelőzni a különböző szívbetegségeket.

A zabpehely valóban számos pozitív hatással rendelkezik, mindenképp be kell iktatni az étrendbe. Minden sportoló étrendjében jelen van, mivel egészséges mivoltán kívűl fizikai állóképességünket is befolyásolja.
Eredete és kultúrája
A zabpehely eredetileg a skót tradíciókból származik. Az ottani területeken a zab jobban megtermett mint a búza, ezért a zabkása a napi étrend része volt. Főleg reggeliként fogyasztották sóval, esetleg egyéb gyümölccsel vagy magvakkal.
Érdekes skót hagyomány a zabbal kapcsolatban, hogy állva kell fogyasztani és csak az óramutató járásával megegyező irányba lehet kavargatni. Emellett a tejet csak és kizárólag a zab mellé szabad felszolgálni, nem pedig együtt ezzel.
Természetesen, hacsak nem szeretnéd mindenképp betartani a skót hagyományokat, nyugodtan fogyaszthatod ülve is a mostani teszkós zabpelyhet. Viszont amit tudni kell, hogy a testépítő étrend egyik fontos összetevője a zab, főleg a magas szénhidráttartalom miatt.
Lassú felszívódású öszetett szénhidrát, amely tökéletesen megfel egy kiadós reggelinek.
Összesítve, felsorolnánk a zab fő pozitívumait:
- Gazdag forrása a multi-vitaminoknak és ásványi anyagoknak
- Magas kalciumtartalma miatt megelőzheti a csontritkulást, erősíti a csontokat
- Szintén magas rosttartalma miatt jó hatással van a koleszterinszintre és az emésztésre
- Remek szénhidrátforrás
- A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak
- Segít megelőzni a szívbetegségeket
Zabpehely reggelire
Az egyik legjobb időpont a zabpehely fogyasztására a reggeli. Többféleképpen el lehet készíteni, akár kissé megfőzve, vagy csak megmelegítve a mikróban tejjel. Javasoljuk, hogy a zabpelyhet csak és kizárólag natúron vásároljuk és otthon, ízlés szerint ízesítsük.
Adhatunk hozzá szeletelt almát, egyéb gyümölcsöt…esetleg apró csoki reszeléket, mogyorót stb.(amit a diétánk jelen pillanatban megenged). De semmiképp se vegyük meg a már előre túlcukrozott, ízesített verziót az üzletből.
A zab felhasználásának köre meglehetősen nagy. Akár palacsintát is készíthetünk a segítségével, vagy jól jöhet akár az esti kazein fehérje turmixba, megdarálva.(inkább tömegnövelő időszakban)
- Scitecwebshop.hu
- Nincs hozzászólás