A zabpehely

Észrevehettük, hogy az utóbbi években a szupermarketekben egyre gyakrabban előforduló termék a natúr zabpehely.

Ez részben annak tudható be, hogy ’97 környékén az FDA (Foods and Drug Administriation) úgymond csinált neki egy kis „reklámot”, feltüntetve a termék címkéjén a zab előnyeit, például hogy segíthet megelőzni a különböző szívbetegségeket.

A zabpehely valóban számos pozitív hatással rendelkezik, mindenképp be kell iktatni az étrendbe. Minden sportoló étrendjében jelen van, mivel egészséges mivoltán kívűl fizikai állóképességünket is befolyásolja.

Eredete és kultúrája

A zabpehely eredetileg a skót tradíciókból származik. Az ottani területeken a zab jobban megtermett mint a búza, ezért a zabkása a napi étrend része volt. Főleg reggeliként fogyasztották sóval, esetleg egyéb gyümölccsel vagy magvakkal.

Érdekes skót hagyomány a zabbal kapcsolatban, hogy állva kell fogyasztani és csak az óramutató járásával megegyező irányba lehet kavargatni. Emellett a tejet csak és kizárólag a zab mellé szabad felszolgálni, nem pedig együtt ezzel.

Természetesen, hacsak nem szeretnéd mindenképp betartani a skót hagyományokat, nyugodtan fogyaszthatod ülve is a mostani teszkós zabpelyhet. Viszont amit tudni kell, hogy a testépítő étrend egyik fontos összetevője a zab, főleg a magas szénhidráttartalom miatt.

Lassú felszívódású öszetett szénhidrát, amely tökéletesen megfel egy kiadós reggelinek. 

 

Összesítve, felsorolnánk a zab fő pozitívumait:

  • Gazdag forrása a multi-vitaminoknak és ásványi anyagoknak
  • Magas kalciumtartalma miatt megelőzheti a csontritkulást, erősíti a csontokat
  • Szintén magas rosttartalma miatt jó hatással van a koleszterinszintre és az emésztésre
  • Remek szénhidrátforrás
  • A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak
  • Segít megelőzni a szívbetegségeket
     

Zabpehely reggelire

Az egyik legjobb időpont a zabpehely fogyasztására a reggeli. Többféleképpen el lehet készíteni, akár kissé megfőzve, vagy csak megmelegítve a mikróban tejjel. Javasoljuk, hogy a zabpelyhet csak és kizárólag natúron vásároljuk és otthon, ízlés szerint ízesítsük.

Adhatunk hozzá szeletelt almát, egyéb gyümölcsöt…esetleg apró csoki reszeléket, mogyorót stb.(amit a diétánk jelen pillanatban megenged). De semmiképp se vegyük meg a már előre túlcukrozott, ízesített verziót az üzletből.

A zab felhasználásának köre meglehetősen nagy. Akár palacsintát is készíthetünk a segítségével, vagy jól jöhet akár az esti kazein fehérje turmixba, megdarálva.(inkább tömegnövelő időszakban)