Az Atkins diéta

Robert Coleman Atkins amerikai orvos és kardiológus leginkább az Atkins diéta miatt lett híres. Kifejlesztett egy hatékony étrendet annak érdekében, hogy a páciensek súlyát csökkenteni tudják. Kezdetben a kórosan elhízottakat próbálták ezzel a módszerrel lefogyasztani.

A diétát sok támadás érte, mégis az egyik legsikeresebb módszerként van elkönyvelve napjainkban is.

*** Amit a diéta elsajátításához szükséges tudnod:

-Mi az a fehérje?

-Mi az a szénhidrát?

-Mi az a rost?

 

Az Atkins diéta már-már klasszikusnak nevezhető a modern táplálkozástudomány keretén belül. A diéta az alacsony szénhidrát, magas fehérje és szintén relatív magas zsírtartalmú ételek fogyasztásán alapszik.

Természetesen a diéta hatékonyságát hatványozza ha mellette valamilyen testedzést is folytatunk. Igazság szerint csak így hozhat valóban sikeres és tartós eredményt.

A régi Atkins diéta napjainkra már kissé új irányt vett, mivel a régivel ellentétben az új étrend hangsúlyozza a megfelelő vitaminkiegészítést és a radikális szénhidrátmegvonáson is enyhítettek (bár a diéta első szakaszában még mindig szigorú szabályok vonatkoznak erre)

 

Mire figyeljünk?

Az Atkins diéta első szakaszában nagyon gyors súlycsökkenésre számíthatunk. A diéta során oda kell figyelnünk a megfelelő folyadék valamint vitamin és ásványi-anyag pótlásra.

 

Hogyan működik?

A diéta működési elve rendkívül egyszerű: A szénhidrátmegvonás miatt a szervezet cukor hiányában zsírt kezd égetni az energia előállításához. A diéta során felhalmozódott zsír nem raktározódik. Azt a kis mennyiségű glükózt amire szükségünk van a szervezet más úton állítja elő aminosavak és zsírok segítségével.  Meglepő tehát, hogy a diéta során nagyon sok mindent ehetünk pl. húsok, tojás  magasabb zsírtartalmú ételek stb.

A diéta felépítése:

I. szakasz:

Itt kerül képbe a szénhidrát radikális csökkentése. Ez napi kb 20 gramm szénhidrátra tehető. Ezt leginkább salátákból illetve zöldségekből fedezhetjük. Azonban korlátlanul fogyaszthatók húsok főleg csirke, tojás valamint sajt.(bár a diéta nem konkretizálja, de inkább a zsírszegény sajt – a szerk.)

Az első szakasz időtartama: két hét.

Amit az 1. szakaszban egyáltalán nem szabad fogyasztani:

– gyümölcs, kenyér, tészta, gabona, keményítő tartalmú zöldségek

– tej, joghurt, túró

– olajos magvak (dió, mogyoró stb.)

– kávé, tea és egyéb koffein tartalmú italok.

 

II. szakasz: súlycsökkentés:

Itt már a tápanyagokban, rostokban gazdag szénhidrátok fogyasztása megengedett de továbbra is csak napi 25-30 gramm. Ezt 5 grammonként növeljük egészen addig amíg a súlycsökkenés megáll. Itt ismét 5 grammonként csökkentjük a szénhidrátbevitelt hogy testsúlyunk mérsékelten csökkenjen.

 

III. szakasz: súlymegőrzés előkészítése

Hetente 10 grammal növeljük a szénhidrátbevitelt míg el nem érjük a kívánt testsúlyt

 

IV. szakasz: súlyfenntartás

Amennyiben odafigyelünk a szénhidrátbevitelre elméletileg bármit ehetünk ebben az időszakban. „Odafigyelni” azt jelenti, hogy ez az érték kortól, nemtől és fizikai aktivitástól függően napi 90-120gramm szénhidrát fogyasztását javasolja.  

 

A diéta pozitívumaihoz sorolható:

  • nagy mennyiségű zsírt tudunk leadni a segítségével.
  • a diétás módszerrel elkerülhetjük az inzulinszint növekedést (a túlsúlyos embereknél ez nagyon fontos).
  • a megindult fogyás után könnyen válthatunk más általunk kedvelt diétákra

 

A diéta hátrányai:

  • a szénhidrát nélkülözése „mellékhatásokhoz” vezethet pl. állandó éhségérzet, ingadozó kedv, ingerlékenység stb.
  • a vesék nagy megterhelésnek vannak kitéve
  • felléphetnek emésztési zavarok a kevés gyümölcs illetve rostfogyasztás miatt.
  • egyhangú táplálkozás, ami nélkülözi a tésztákat, rizst, gyümölcsöt.