Az étkezés

Ha ki kellene emelni valamit, ami napjaink egyik legvitatottabb dolga, akkor egyértelműen az étkezést választanám. Ahány embert megkérdezünk, annyi féle tanácsot kapunk azzal kapcsoltban, hogy mit együnk, és mit ne. A vegetáriánusok rémtörténeteket mesélnek a húsról, a nagy „szalonna és kolbász rajongók” pedig egyenesen bolondnak tartják a vegetáriánusokat. De szerencsére, ez csak a két véglet. Azok az emberek, akik sportolnak, és veszik a fáradtságot, hogy utánanézzenek néhány dolognak, nagyjából tisztában vannak vele, mit is nevezhetünk relatív helyes étkezésnek.

A testépítő étkezés

Két fő csoportba sorolhatjuk a testépítők étkezését. A tömegnövelő étkezés, és a szálkásító, zsírégető étkezés. Bár összetételben nem feltétlenül kell különbséget tenni, a mennyiségben mindenképpen. A tömegnövelő étkezésben kevésbé szigorú szabályok vannak, mint a szálkásító, diétás étrendben, de erre a későbbiekben részletesebben kitérünk. A lényeg az, hogy étkezés terén egy testépítőnek kötelező sokat tudni. Ez azért szükséges, mert bár kissé hihetetlennek hangzik, de 70-80% ezen áll vagy bukik. Hiába edzünk minden
erőnkkel, hiába vesszük meg a legdrágább kiegészítőket, ha nincs rendben az étkezésünk.

Amit röviden tudni illik egy testépítőnek, hogy melyek azok a táplálékban jelen lévő tápanyagok amelyekre elengedhetetlenül szükség van. Az első ezek közül a fehérje. Mondhatni ez az, ami az egész szervezetünk, immunrendszerünk helyes működését segíti elő és nem utolsó sorban, az izomzat „építőköve” is egyben.
A fehérje elengedhetetlen a testünk számára. Ennek hiánya azonnali, komoly betegségeket okoz.

Testépítő szempontból, két fehérjetípust kell tudnunk meg-
különböztetni. A kazein és a tejsavófehérje.Előbbire inkább este, lefekvés előtt van szükségünk, ahhoz hogy izomzatunk ne kerüljön katabolikus(izomleépítő) állapotba az éjszaka folyamán. A tejsavó fehérje pedig legjobbedzés után, mivel felszívódása, a kazeinnel ellentétben gyorsabb. Legjobb fehérjeforrások:tojásfehérje, csirkemell, pulykamell, halak ezen belül főleg tonhal.

A másik tápanyag, amelynek neve a médiának hála, elég ellenszenves mindenki számára: a szénhidrát. Pontosabban a szénhidrátok. Ezeket is két fő kategóriába sorolnám. Vannak összetett, és egyszerű szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok miatt lett veszélyes ez a szó. Ezek ugyanis azok a cukrok, amelyek az udítőkben, csokiban, cukorkákban, vagy egyszerűen csak sima kristálycukor formájában
jelennek meg. Ezek azok, amiktől lehetőleg óvakodni kell, mert egyrészt egészségtelenek, másrészt pedig az elhízást is nagy mértékben elősegítik. Az összetett szénhidrátok azonban már teljesen más kategóriát képeznek. Ezekre mindenkinek szüksége van. Egyik legjobb összetett szénhidrátforrás a rizs. Ezért a testépítők egyik közkedvelt étele. Összetett szénhidrátforrás például a zab vagy
a lencse, illetve a zöldségekben is találhatunk belőle. A szénhidrát leegyszerűsítve energiát biztosít a szervezetünk számára, és megemlítendő, hogy diétában sem szabad teljesen kiiktatnunk.

A harmadik, ugyanolyan fontos mint az első kettő. Ez pedig a zsír. Igen, ez is elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott étrendhez. Ahogyan a szénhidrátrok esetében, itt is megkülönböztethetünk „jó” és „rossz” zsírokat. Azaz másnéven telített és telítetlen zsírokat. A telített zsírsavak azok, amelyek rosszak a szervezet számára, ezek okozzák a magas koleszterint és az elhízást. Ezek azok a zsírok, amiket kerülni kell. Az ilyen rossz zsírok általában úgy ismerhetõek fel, hogy szobahõmérsékleten szilárdak, mint a vaj, a margarin. Az
úgymond jó zsírok a telítetlen zsírsavak, ezeknek is két fajtája van,az egyszeresen telítetlen, és a többszörösen telítetlen. Ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezzük, mert a szervezet nem képes elõállítani õket, és csak táplálékkal tudjuk bevinni a szervezetbe. Például telítetlen zsírsavforrás a lenmagolaj, a mogyoró, és általában az olajos magvak. Felejtsük el azt, hogy a telített zsírokat teljesen
ki tudjuk zárni. Ez azért lehetetlen, mert szinte minden tartalmaz minimális mennyiségben telített zsírokat.

Feltételezem, nem kell tehát különösebben kihangsúlyoznom, hogy a különböző üdítőitalok, csokik, édességek, zsíros ételek tabunak számítanak, ha egészségesen akarunk táplálkozni. Természetesen senki semmi sem fog történni, ha a strandon megeszel egy kiadós tejfölös palacsintát. A lényeg, hogy tudjuk betartani a limitet.

A konklúzió az, hogy ha a fent felsorolt tápanyagok bevitelét a célunknak megfelelő mennyiségekre állítjuk be, akkor talán csak hosszú távon, de minden bizonnyal maradandó eredményeket fogunk elérni. Ehhez természetesen még hozzásegíthetnek a megfelelően kiválasztott tápkiegek(szintén a célunktól függ) és a kemény edzés.