Csirkemell – Adatok, tippek, ötletek

A sört egyes körökben bátran nevezik folyékony kenyérnek. Akkor nem látom értelmét, hogy a csirkemellet miért ne nevezhetnénk a sportolók kenyerének?

Hiszen nem titok, hogy a csirkehús az egyik legjobb megoldás arra, hogy a napi szükséges fehérjebevitel nagy része fedezve legyen. A csirkehúsnak, főleg a csirkemellnek alacsony zsír és magas fehérjetartalma van.

Éppen ezért egy testépítő hűtőszekrényéből sem hiányozhat ez a termék.

Csak hogy tisztázzuk az alapokat, 100 gramm csirkemell filé hozzávetőlegesen 20-25 gramm fehérjét és 1-2 gramm zsírt tartalmaz. Ez remek értéknek minősül, tehát ha megtehetjük, akkor főleg csirkemellet fogyasszunk.

Valamivel olcsóbb a hasonló tápértékkel rendelkező csirkecomb, viszont ennek zsírtartalma kissé magasabb, mint a csirkemellnek, ezért utóbbit inkább csak tömegnövelés alatt ajánlott fogyasztani. 

 

Frissen vagy fagyasztva?

A csirkemellet mindenképp jobb frissen megvásárolni és úgy fogyasztani, ha a fenti kérdés merül fel. Azonban semmit sem veszít a tápértékéből ha lefagyasztjuk.  Ha nincs időnk minden másnap csirkemellet venni vagy nagyobb mennyiségben olcsóbban megkapjuk, akkor kisebb adagokban érdemes lefagyasztani.

Lehet, hogy az íze kissé különbözik majd a frissen vásárolt csirkétől, de a célnak így is megfelel.

Ha unod a csirkét…

A mindennapos natúr csirkemell fogyasztása egy idő után unalmassá válhat. Megesik, hogy már egyáltalán nem kívánjuk, sőt még a szagát sem tudjuk elviselni. Ez gyakran megesik, de van néhány dolog amivel segíthetsz a dolgon.

– az első, hogy nem nyafogsz és lenyomod, még ha egy párszor színeset ásítassz is utána. Ezt főleg azok kell bevállalják akik szigorúbb diétán vannak és nem turbózhatják fel a csirkehúst valamivel.

– a másik lehetőség, hogy egy ideig átváltasz pulykamellre esetleg csirkecombra vagy valamilyen halra.

– harmadik lehetőségként megemlíthetjük a pácolást. Teljesen új ízt adhat egy jól elkészített, pácolt csirkemell.(egyes esetekben, pl. szigorúbb diétánal nem mindegy, hogy milyen összetevőkből áll a pác)

– ha annyira elvetemült vagy, hogy a csirkemellet teljesen natúron eszed, akkor bátran tegyél rá valamilyen fűszert

– amennyiben olajban és tepsiben sütöd a csirkemellet, próbáld meg grillezni, fóliában. Kicsit más íze lesz, főleg ha mellé teszel egy kis hagymát vagy hasonló „intenzív ízesítőt”. Garantáltan jóízűen fogod belapátolni, csak aztán már kerüld a hölgyek nagyon közeli társaságát.

 

Megesik, hogy megmarad némi plusz csirke. A maradék csirkemell azért jó, mert a hűtőszekrényben tárolva 1-2 nap után is ehető marad. Elvihetjük egy szendvics között a melóba, suliba vagy ehetjük úgy mint a chips-et akár hidegen az esti filmezés mellett.  

 

Konklúzió

A csirkemell a lehető legjobb hús, amit könnyen is beszerezhetünk. Bár az ára is eléggé kifejezi ezt a tényt, ennek ellenére fokozottan ajánlott beiktatni a napi étrendbe. Remek tápértékkel rendelkezik, és számos módon elkészíthetjük.

Legyen szó zsírégető vagy tömegnövelő időszakról a csirkemellet nem ajánlott, hanem már-már kötelező fogyasztani.