A depresszió rendkívül összetett betegség, de időről időre mindenki megtapasztalhat magán depressziós tüneteket. Ezek megjelenésében nagy szerepet játszik az is, hogy milyen életmódot követünk. Lássuk, mely tápanyagok hiánya játszhat szerepet az állandó rosszkedv megjelenésében.
Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy minden élelmiszer, mellyel a testünket tápláljuk, az agyunkra – így a hangulatunkra – is hatással van.
Több kutatás is bizonyította, hogy a depressziós tüneteket mutatók több tápanyagból is hiányt szenvednek, és ha ezeket a tápanyagokat pótoljuk, sokkal könnyebben tudunk megbirkózni a motiváció hiányával, a rosszkedvvel, az enerváltsággal, az alvászavarokkal, és egyéb olyan tünetekkel, melyek a depressziót kísérhetik.

Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezet gyulladásait, a koleszterinszintet, védik a szívet és a vérereket, emellett pedig az idegrendszerünkre és az agyműködésre is rendkívül jó hatással vannak. Amennyiben nem jut elegendő ebből a fontos mikrotápanyagból a szervezetünkbe, akkor depressziós tünetek is kialakulhatnak: egy korábbi kutatás szerint az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása megelőzheti, sőt javíthatja is a depressziót. Az omega-3 zsírsavakat pótolhatjuk étrend-kiegészítőkkel, de úgy is, hogy több zsíros halat fogyasztunk.
D-vitamin
A D-vitamin nemcsak a csontjaink egészségének biztosításában és az immunrendszerünk megfelelő működésében játszik szerepet, de a szerotonin, vagyis a „boldogsághormon” termelődését is segíti. Ez a hormon szükséges például ahhoz, hogy boldognak, kiegyensúlyozottnak és motiváltnak érezzük magunkat.
Az emberek többsége D-vitamin-hiányban szenved, de különösen nagy veszélyben vannak az idősebbek, a tinédzserek, a túlsúlyosak, a krónikus betegek, illetve azok, akik nagyon kevés időt töltenek a szabadban. A legegyszerűbben úgy biztosíthatjuk a szervezetünknek az elegendő D-vitamint, hogy naponta legalább 20-30 percet töltünk a szabadban, például munka előtt vagy az ebédszünetünkben sétálunk egy keveset.
Magnézium
A magnézium is szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez, de az izomgörcsök ellen is hatásos, valamint a normális vérnyomás fenntartásában is szerepet játszik. Egy 2006-os kutatás szerint a magnéziumhiány nagy szerepet játszik a depresszió, illetve az azzal kapcsolatos egyéb problémák, így az alvászavarok kialakulásában is. Magnéziumban gazdag ételek például a mandula, a banán, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a sötétzöld leveles zöldségek.
Szelén
A szelénnek nemcsak az idegrendszer és az agyműködés megfelelő működésében van nagy szerepe, de a pajzsmirigyet is támogatja – ez pedig szintén fontos a mentális egészség megőrzéséhez.
Egy 2015-ös, a Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint ha a vérben mérhető szelén szintje optimális, az a depressziós tünetek csökkenésével és jobb hangulattal jár együtt. Szelénben gazdag ételek a hüvelyesek, a csirke- és a pulykahús.
B12-vitamin
A B12-vitamin az idegrendszer működéséhez, a vörösvérsejtek termelődéséhez, az energikussághoz és egyéb fontos folyamatokhoz egyaránt szükséges. A B12-vitamin emellett egy olyan anyagcsere-melléktermék, a homocisztein szintjét is csökkenti, melyet korábban már összefüggésbe hoztak a depresszióval. A B12-vitamin pótlásával csökkenthetőek a tünetek a depressziós betegeknél is. B12-vitaminban gazdag ételek a tojás, a tejtermékek, a hús és a szárnyasok.

Kiss "DRAKO" Tamás
Táplálkozási szakember és kutató
Étrend-kiegészítő specialista