Tojás! De hogyan fogyasszuk?

Hogyan fogyasszuk a tojást ?

Manapság rengeteg helyről halljuk, hogy a nyers, kevésbé feldolgozott élelmiszerek minden esetben jobbnak, egészségesebbnek számítanak mint feldolgozott társaik. – a legtöbb esetben ez valóban igaz, azonban természetesen, mint minden esetben, itt is vannak kivételek.

Az egyik ilyen “nagy kivétel” a tojás.

tojás evés

Az “ősidőkben” teljesen hétköznapinak számított sportolók körében, a nyers tojás fogyasztás. -Reggel és/vagy edzések után, esetleg lefekvés előtt.

Manapság, ez a jelenség egyre ritkábbnak számít, azonban még mindig vannak olyanok, akik a nyers tojás fogyasztást preferálják.

Nyers tojást fogyasztani, azonban kimondottan “haszontalan”, sőt veszélyes dolog.

A nyers tojást ugyanis, az emberi szervezet kevésbé hatékonyan és meglehetősen nehezen emészti meg, mint a sült vagy a főtt verzióját.

A hőkezelt tojás emészthetősége, akár 40%-kal is jobb lehet, mint a nyers tojásé, sőt közel kétszer olyan gyors a felszívódási sebessége is.

Nyers tojás fogyasztás esetén, joggal tarthatunk a szalmonella fertőzéstől is, amely ugyan a mai fertőtlenítési eljárásoknak köszönhetően jelentősen kisebb kockázati faktort képvisel, de még mindig nem nullát.

A nyers tojással ezen kívül, van még egy nagy probléma. – Ezt problémát pedig avidinnak nevezik. Az avidin a tojásban található molekula, amely képes megkötni a bélcsatornánkban található biotint (B7 vitamin).

Így hosszútávon, komoly B7 vitamin hiányt okozhat, a nyers tojásfogyasztás. A jó hír azonban az, hogy az avidin hőkezelés hatására inaktiválódik. – Tehát, sült vagy főtt tojás esetében, már nem kell tartanunk tőle.

A tojás egyébként igen gazdag fehérjében és “egészséges” zsírokban, továbbá viszonylag magas a vitamin és ásványi anyag tartalma.

Nagyszerűen beilleszthető az étrendbe, de ne felejtsük kizárólag sütve vagy főzve!

Kiss „Drako” Tamás

Kiss „Drako” Tamás

Táplálkozási szakember és kutató
Étrend-kiegészítő specialista

Vélemény, hozzászólás?