Hogyan fogyasszuk a tojást ?
Manapság rengeteg helyről halljuk, hogy a nyers, kevésbé feldolgozott élelmiszerek minden esetben jobbnak, egészségesebbnek számítanak mint feldolgozott társaik. – a legtöbb esetben ez valóban igaz, azonban természetesen, mint minden esetben, itt is vannak kivételek.
Az egyik ilyen „nagy kivétel” a tojás.
Az „ősidőkben” teljesen hétköznapinak számított sportolók körében, a nyers tojás fogyasztás. -Reggel és/vagy edzések után, esetleg lefekvés előtt.
Manapság, ez a jelenség egyre ritkábbnak számít, azonban még mindig vannak olyanok, akik a nyers tojás fogyasztást preferálják.
Nyers tojást fogyasztani, azonban kimondottan „haszontalan”, sőt veszélyes dolog.
A nyers tojást ugyanis, az emberi szervezet kevésbé hatékonyan és meglehetősen nehezen emészti meg, mint a sült vagy a főtt verzióját.
A hőkezelt tojás emészthetősége, akár 40%-kal is jobb lehet, mint a nyers tojásé, sőt közel kétszer olyan gyors a felszívódási sebessége is.
Nyers tojás fogyasztás esetén, joggal tarthatunk a szalmonella fertőzéstől is, amely ugyan a mai fertőtlenítési eljárásoknak köszönhetően jelentősen kisebb kockázati faktort képvisel, de még mindig nem nullát.
A nyers tojással ezen kívül, van még egy nagy probléma. – Ezt problémát pedig avidinnak nevezik. Az avidin a tojásban található molekula, amely képes megkötni a bélcsatornánkban található biotint (B7 vitamin).
Így hosszútávon, komoly B7 vitamin hiányt okozhat, a nyers tojásfogyasztás. A jó hír azonban az, hogy az avidin hőkezelés hatására inaktiválódik. – Tehát, sült vagy főtt tojás esetében, már nem kell tartanunk tőle.
A tojás egyébként igen gazdag fehérjében és „egészséges” zsírokban, továbbá viszonylag magas a vitamin és ásványi anyag tartalma.
Nagyszerűen beilleszthető az étrendbe, de ne felejtsük kizárólag sütve vagy főzve!
Kiss „Drako” Tamás
Táplálkozási szakember és kutató
Étrend-kiegészítő specialista