Van különbség banán és banán között?
Egy régi klasszikus megoldás, az edzés utáni visszatöltésre: a banán!
A banán az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs testépítő berkekben, ugyanakkor fontos, hogy tudd: banán és banán között jelentős különbségek lehetnek.
Minél érettebb vagy sárgább ugyanis egy banán, annál magasabb cukortartalommal rendelkezik. Ez edzés után abszolút nem jelent problémát – sőt, kimondottan érdemes is ebben az időszakban az egyszerű szénhidrátokat előnyben részesíteni, ugyanakkor reggel vagy napközben célszerűbb inkább, a zöldebb, frissebb banánt priorizálni.
A zöld banán ugyanis jelentősen alacsonyabb cukortartalommal rendelkezik és figyelemre méltó a rezisztens keményítő tartalma.
Rezisztens keményítőnek nevezzük azokat a keményítőket, melyek a vékonybelet emésztés nélkül hagyják el, így „sértetlenül” jutnak el a vastagbélbe.
Az emberi emésztőtraktusba több száz féle baktérium található – amelyek között találhatunk hasznos(probiotikus) és kevésbé hasznos(patogén) baktérium törzseket is.
A rezisztens keményítők kitűnő táplálékként szolgálnak a probiotikus baktériumnak és megnövelik a rövidláncú zsírsavak, például a butirát (vajsav) termelődését.
A vajsav számos kedvező élettani hatással rendelkezik:
regenerálja a beleket, javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a gyulladást, mérsékli a vércukorszintet és segít fenntartani az egészséges anyagcserét.
A banán szinte csak szénhidrátot tartalmaz, ezért mindenképp célszerű gyors felszívódású fehérjét is fogyasztani mellé – már ami az edzés utáni időszakot illeti. Erre lehet tökéletes megoldás a 100% Whey Protein Professional, amiből már egy adagos, tasakos kiszerelésben is elérhető a három új ízesítés, vagyis: a sós karamell, a pisztácia mandula és a mogyoróvaj.
Kiss "Drako" Tamás
Táplálkozási szakember és kutató
Étrend-kiegészítő specialista