A szénhidrátbevitelt megelőző hús- és zöldségfogyasztás csökkentheti az étkezés utáni vércukorszint és inzulinértékeket (nem cukorbetegeknél).
A szemlézett vizsgálat célja az volt, hogy körbejárja az étkezésnél történő szénhidrátbevitel időzítésének hatását étkezés utáni vércukorszint és inzulinértékekre.
A vizsgálatban 8 egészséges, 20 év körüli személy vett részt, családjukban nem szerepelt cukorbetegség.
Egy éjszakai böjt után három külön tányéron rizst, zöldséget és húst tartalmazó próbaétkezést fogyasztottak el.
A résztvevők három különböző napon fogyasztották el a három tányért különböző sorrendben; az ezt követő glükóz- és inzulinszint-változásokat mérték étkezést követően 6 alkalommal:
0, 30, 45, 60, 90 és 120 percnél.
Azok a résztvevők, akik a végén keményítőt – rizst – fogyasztottak, szignifikánsan alacsonyabb glükóz- és inzulinszint-emelkedést mutattak 30 perces fogyasztás után, mint azok, akik először fogyasztottak rizst az étkezés sorrendjében.
A 120 perc alatti glükóz- és inzulingörbe értékei akkor voltak a legjobbak, amikor rizst fogyasztottak utoljára.
Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a keményítőforrások étkezés végén történő fogyasztása alacsonyabb étkezés utáni glükóz- és inzulinszinttel járhat.
Összefoglalva: a makrotápanyagok elfogyasztási sorrendje a tányérunkon hatással van az étkezés utáni vércukorszint és inzulinszintre. A zöldségek és húsok után történő keményítőbevitel alacsonyabb glükóz- és inzulinértékeket eredményezhet.
Megjegyzés: Mindez arra vezethető vissza, hogy a szénhidrátok felszívódását lassítják a zsírok, fehérjék és élelmi rostok, így az üres gyomorra történő keményítőbevitel önmagában jelentősebb
glikémiás választ eredményezhet. Továbbá mindig hangsúlyozzuk, hogy a szénhidrát-felszívódás lassításában sokat segítenek még az ecetes, savas ételek (különösen a fermentált zöldségek).
Forrás:
Nishino, K., Sakurai, M., Takeshita, Y., & Takamura, T (2018). Consuming Carbohydrates after Meat or Vegetables Lowers Postprandial Excursions of Glucose and Insulin in
Nondiabetic Subjects. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 64(5), 316–320.
Facebook csoportunkban további érdekes cikkek találhatók.