You are currently viewing Vércukorszint gyors tipp

Vércukorszint gyors tipp

A szénhidrátbevitelt megelőző hús- és zöldségfogyasztás csökkentheti az étkezés utáni vércukorszint és inzulinértékeket (nem cukorbetegeknél).

A szemlézett vizsgálat célja az volt, hogy körbejárja az étkezésnél történő szénhidrátbevitel időzítésének hatását étkezés utáni vércukorszint és inzulinértékekre.

A vizsgálatban 8 egészséges, 20 év körüli személy vett részt, családjukban nem szerepelt cukorbetegség.

Egy éjszakai böjt után három külön tányéron rizst, zöldséget és húst tartalmazó próbaétkezést fogyasztottak el.


A résztvevők három különböző napon fogyasztották el a három tányért különböző sorrendben; az ezt követő glükóz- és inzulinszint-változásokat mérték étkezést követően 6 alkalommal:
0, 30, 45, 60, 90 és 120 percnél.

Azok a résztvevők, akik a végén keményítőt – rizst – fogyasztottak, szignifikánsan alacsonyabb glükóz- és inzulinszint-emelkedést mutattak 30 perces fogyasztás után, mint azok, akik először fogyasztottak rizst az étkezés sorrendjében.


A 120 perc alatti glükóz- és inzulingörbe értékei akkor voltak a legjobbak, amikor rizst fogyasztottak utoljára.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a keményítőforrások étkezés végén történő fogyasztása alacsonyabb étkezés utáni glükóz- és inzulinszinttel járhat.

vércukorszint vizsgálat

Összefoglalva: a makrotápanyagok elfogyasztási sorrendje a tányérunkon hatással van az étkezés utáni vércukorszint és inzulinszintre. A zöldségek és húsok után történő keményítőbevitel alacsonyabb glükóz- és inzulinértékeket eredményezhet.

Megjegyzés: Mindez arra vezethető vissza, hogy a szénhidrátok felszívódását lassítják a zsírok, fehérjék és élelmi rostok, így az üres gyomorra történő keményítőbevitel önmagában jelentősebb
glikémiás választ eredményezhet. Továbbá mindig hangsúlyozzuk, hogy a szénhidrát-felszívódás lassításában sokat segítenek még az ecetes, savas ételek (különösen a fermentált zöldségek).

Forrás:
Nishino, K., Sakurai, M., Takeshita, Y., & Takamura, T (2018). Consuming Carbohydrates after Meat or Vegetables Lowers Postprandial Excursions of Glucose and Insulin in
Nondiabetic Subjects. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 64(5), 316–320.

Facebook csoportunkban további érdekes cikkek találhatók.

Vélemény, hozzászólás?